2000px Map marker white Zakład produkcyjny:  Ślubów 13, 56-200 Góra      512px Phone white+48 604 433 373

2000px Map marker white Zakład produkcyjny:  Ślubów 13
512px Phone white+48 604 433 373

Z BAZYLIĄ

ACH 5702SERY PODPUSZCZKOWE NIEDOJRZEWAJĄCE wytwarzaną są po przez zakwaszenie mleka specjalistycznymi bakteriami serowarskimi, następnie dodawana jest podpuszczka w celu otrzymania skrzepu (sery kwasowo-podpusczkowe). Powstały skrzep jest krojony i przelewany na sito, gdzie ocieka grawitacyjnie. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji jest moczony w wysoko procentowej solance z soli morskiej (dzięki takiemu stężeniu solanki, dochodzi do powierzchniowego oskórzenia sera, co doprowadza do otrzymania niepowtarzalnej konsystencji: wyraźnie twarda skórka i miękkie, sprężyste wnętrze). Po osuszeniu jest chłodzony i przechowywany w lodówce. Jego przydatność do spożycia wynosi około 17-19 dni.

W chwili obecnej wytwarzane są następujące smaki: naturalny (bez żadnych dodatków smakowych), bazylia, czosnek, czosnek niedźwiedzi, ziołowy (mikst warzyw), polski ( czosnek, pomidor, pieprz młotkowany), węgierski (pomidor, papryka, cebulka), grecki (polski, szczypior, pieprz młotkowany), oliwki zielone, kozieradka, czarnuszka,włoski (pomidor, czosnek, bazylia, oregano), czubrica zielona, czubrica czerwona oraz zioła prowansalskie.

Sery podpuszczkowe niedojrzewające bez dodatków, mają barwę białą lub jasno słomkową (zależnie od zawartości tłuszczu w mleku), nie mają "dziur", mogą jedynie posiadać nieliczne wolne przestrzenie między ziarnami, które posiadają nieregularne kształty. Po dodaniu dodatków smakowych mogą przejmować ich barwę. Z uwagi na swoją konsystencję, nadają się do krojenia, są idealne do sałatek, jako dodatki do wypieków. Poddane obróbce termicznej rozpływają się tworząc "pierzynkę" na powierzchni potrawy.